Shtëpi » Arkivi » 2009

PERCEPTIMI I FEMIJEVE PER TE DREJTAT E TYRE, DISKRIMINIMI DHE DHUNA MBI FEMIJET (raport nga hulumtimi ne teren)
Ambasada e Pare ne bote - Megjashi nga data 1 Qershor e deri ne daten 8 Qershor te vitit 2009 beri nje hulumtim tek nxenesit prej klases se peste deri ne klasen e tete ne 41 shkolla fillore ne 7 qytete te Maqedonise (Kumanove, Shkup, Tetove, Kavadar, Kercove, Prilep dhe Strumice) dhe nxenes prej vitit te pare deri ne vitin e trete ne 24 shkolla te mesme ne 16 Komuna - 6 qytete (Kumanove, Shkup, Tetove, Kavadar, Prilep dhe Strumice).

‘Megjashi’, femijet nuk i dine te drejtat e tyre
Mbi 70 per qind e femijeve te moshes shkollore nuk i njohin te drejtat e tyre, ndersa te tjeret dine se kane te drejte por nuk kane informata me te detajuara per to.

Në Dracevë rrihet për vdekje një fëmijë
Edhe përkrah përpjekjeve të mjekëve që ta kthejnë fëmijën në jetë, djali i është nënshtruar plagëve. Policia e arrestoi nënën e tij Xhanoviq dhe ndërmori masa për ndriçimin e rastit.

Kiamet -prindërit përdhunojnë fëmijët
Në çdo të dytën ditë, një fëmijë ka pësuar dhunë seksuale. Drejtori i Ambasadës së parë të fëmijëve në botë “Megjashi”, Dragi Zmijanac thotë se fëmijët janë viktimë e prindërve të tyre

Së paku 2.000 fëmijë jetojnë në rrugë
Konferencë për mundësi të barabarta në njësitë lokale Partneri ideal është i punësuar dhe kujdeset për familjen Vendimet tatimore për pronë prej sot

Maqedonia ka rreth 40 mijë të pa shkollë
Kanë kaluar plot dy vjet, që kur Qeveria e Maqedonisë mori përsipër të realizojë planin aksionar për kyçjen e të gjithë fëmijëve në procesin edukativo arsimor dhe nuk është bërë thuajse asgjë në këtë drejtim. Kështu, konstaton njeriu i parë i Ambasadës së parë të fëmijëve “Megjashi”, në Shkup, Dragi Zmijanac, që të mërkurën me përfaqësues të ambasadës kanë rikujtuar ministrin e Arsimit dhe Shkencës, Pero Stojanovksin se “pikërisht në këtë vend, para dy viteve, kyeministri dhe ministri i atëhershëm i Arsimit nënshkruan dokumentin me të cili garantonin se do të angazhohen që të gjithë fëmijët të ky;en në procesin mësimor”, tha Zmijanac. Të mërkurën, një grup fëmijësh nga të gjitha qytete e Maqedonisë, u tubuan në sheshin kryesor të Shkupit për t’ju bashkangjitur kampanjës botërore “Arsim për të gjithë”.

Fushata për arsimin mbretë Rania nga Jordani 2009
Në shtetin tonë ditë për ditë hasim në fëmijë, të cilët në mënyra të ndryshme janë të privuar nga e drejta e tyre themelore: e drejta për arsim. Qëllimi kryesor i kësaj fushate është inkuadrimi i të gjithë fëmijëve në arsim dhe mundësimi i shkollimit për të gjithë. Gjatë fushatës njëjavore, e cila do të zgjasë prej 20 deri më 26 prill të vitit 2009 do të organizohen disa evenimente. Më 22 prill nëpër shkollat anembanë botës do të mbahet LEXIMI I MADH, ku fëmijët do t’ia përkushtojnë një orë shkollore leximit të tregimeve dhe diskutimit për rëndësinë e arsimit.

Edukatë për paqe

Pedofilia dhe incestet s'kane te ndalur
Shkup, 30 mars - Qasja e hapur ndaj pedofilise dhe trajtimi i saj ne menyre te ndryshme, krahasuar me te kaluaren, vazhdon ta nxjerre ne pah problemin, i cili sipas eksperteve, paraqet anomali shoqerore.

Ambasada e Pare e Femijeve ne Bote Medjasi zbaton fushaten e trete per atesi me te pergjegjshme dhe perkujdesje e dashuri me te madhe per femijet, me moton A KENI FOLUR ME FEMIJEN TUAJ SOT?
Medjasi ka pergatitur gjashte zgjidhje te ndryshme vizuale te cilat do te vendosen ne stendat e afishimit ne mbare vendin, duke paraqitur situata te ndryshme familjare: prinderit te cilet jane te zene per te folur me femijet e tyre dhe prinderit te cilet jane te vemendshem ndaj femijeve te tyre dhe flasin me ta per aktivitetet dhe preokupimet e tyre.

INFORMATË 15 vjet të ekzistimit dhe veprimit të Ambasadës së Parë të Fëmijëve në Botë – Megjashi, Republika e Maqedonisë