Shtëpi » Arkivi » 2010

Zgjedhja e anëtarëve të Komitetit për të drejtat e fëmijëve 2010:Intervistë me kandidatët
Më 21 dhjetor të vitit 2010, shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara (KB) do të mbajnë seancë në Asamblenë e përgjithshme të KB-së në Nju-Jork për të zgjedhur nëntë persona në organizatën më të rëndësishme për të drejtat e fëmijëve në botë – Komiteti për të drejtat e fëmijëve në KB. Komiteti përbëhet nga 18 anëtarë, ndërsa kandidatët që do të zgjidhen do t’i zëvendësojnë anëtarët të Komitetit, mandati i të cilëve skadon më 28 shkurt të vitit 2011.

Ambasada e pare femijerore ne bote Megjashi ne Diten e sotme Boterore per parandalimin e keqperdorimit te femijeve, u beri thirrje qeverive dhe organizatave civile qe te luajne nje rol me aktiv ne promovimin dhe respektimin e te drejtave te femijes dhe ve
Megjashi ne vitin 2009 kane zbatuar nje hulumtim ne temen “Perceptimi i femijeve per te drejtat e tyre, diskriminimi dhe dhuna mbi femijet”, mbi 2234 nxenes te moshes prej 10 deri 18 vjec.


Pedofilet ne liri per paaftesine e institucioneve


Perdhunuesit e femijeve po shetisin lirshem, pasi ne shume raste policia, punonjesit social prokuroret dhe komopetentet e tjere, nuk jane ne gjendje te sigurojne prova te fuqishme. Per kete u ankuan gjykatesit te cilet punonjne ne rastet e ketilla. Edhe organizatat joqeveritare, mes shume parregullsive, permendin edhe mosprofesioanlizmin e gjinekologeve, te cilet jane te obliguar ta dokumentojne perdhunimin. Per kete, shpeshhere, ne shume raste nuk mund te merret aktgjykimi padites.“Ka ndodhur shpeshhere ne praktike qe te vendoset per nje denim lirues, vetem per shkak te mosposedimit te deshmive relevante”, thote Fadil Xhelili, gjykates per te mitur.


Maqedoni, prindi pedofil ne paraburgim
Sektori i Puneve te Brendshme ne Veles ka ngritur padi penale ndaj 41 vjecarit nga Velesi, i cili mbreme ishte vene ne pranga, nen akuzen se ka bere incest me tre vajzat e tij te moshave 3, 5 dhe 7 vjecare. 41 vjecari tani gjendet ne paraburgim. Marrja ne pyetje, sipas policise, ka zgjatur gjate gjithe nates.

Megjashi kerkon sistem funksional per mbrojtjen e femijeve ne Maqedoni
Ambasada e pare e femijeve ne bote Megjashi kerkoi nga organet kompetente sanksione me te rrepta te mundshme per njeriun nga Velesi i dyshuar per perdhunimin e tre vajzave te tij dhe te mos lejojne qe femijet te kthehen ne familje, duke pasur parasysh rrezikun per ndryshimin e deklaratave te tyre nen presionin e te afermve dhe mos kuptimin e duhur te situates ne te cilen gjenden.


OSBE nuk komenton rastin e pedofilise

OSBE nuk e komentuar rastin me nepunesin e saj, i cili eshte akuzuar per mbajtje te pornografise per femije ne sistemin kompjuterik. “Nuk kam koment per kete ceshtje, kjo eshte detyre e zyrtareve te tjere dhe nuk kam kurrfare informatash perpos atyre te mediumeve”, ka deklaruar Knut Volebek, komisionari i larte per pakica kombetare prane OSBE.


NË GJENEVË MË 27 MAJ U MBAJT SESIONI I 54-TË I KOMITETIT PËR TË DREJTAT E FËMIJËS
Gjatë sesionit u shqyrtua Raporti i dytë periodik i Republikës së Maqedonisë për zbatimin e detyrimeve që rrjedhin nga Konventa mbi të Drejtat e Fëmijës, si dhe raportet fillestare të Protokolleve Fakultative të Konventës.

Java globale për inkuadrimin e fëmijëve në arsim Në më shumë se 100 shtete nëpër gjithë botën, yje të njohura botërore të futbollit do të shoqërohen me fëmijët me qëllim që të gjithë të kenë mundësi të shkojnë në shkollë dhe të arsimohen.
Në organizim të Ambasadës së parë të fëmijëve në botë "Megjashi", në nivel kombëtar, prej sot fillon Fushata globale për inkuadrimin e fëmijëve në arsim, i cili do të zgjasë deri më 25 prill.

Fushatë: Nuk duhet të heshtim për dhunën
Ambasada e parë e fëmijëve në botë Megjashi , ka filluar fushatën nën moton “Nuk duhet të heshtim për dhunën“. Qëllimi i kësaj fushate është të informojë publikun mbi problemin e dhunës në të cilën janë të ekspozuar fëmijët në Maqedoni.


Raport Alternativ për gjendjen e të dejtave të fëmijëve në Republikën e Maqedonise - vështruar nga ana e fëmijëve

Të drejtat e fëmijëve në Maqedoni nga ana e fëmijëve


Femijet frigohen te paraqesin dhunen ne telefonat SOS Madhesia e shkronjave:
 Femijet rralle paraqesin keqperdorim dhe dhune ne SOS telefonat, edhepse kete vit ne krahasim me vitin ekaluar, paraqitjet jane shtuar per nente per qind, tregojne rezultatet nga analiza e bere nga ana e Ambasades se pare te femijeve ne bote "Megjashi".
"Kete vit jane parashtruar 377 paraqitje per keqperdorim apo dhune fizike, psiqike dhe seksuale te femijeve.


Raport alternativ i organizatave joqeveritare ndaj raporteve shtetërore për gjendjen e të drejtave të fëmiut në Republikën e Maqedonisë